Skicka en Mors dag present

Varje år finns en särskilt speciell dag då alla mammor ska ges extra uppskattning för att de är just mammor – Mors dag! Även om man inte kan träffa sin mamma just på Morsdag kan man skicka en present så som blommor, choklad eller annat med bud eller paket.


Hoppa till avsnitt på sidan


Historian om Mors Dag

Mors dag är en dag som firas över hela världen. Den första gången som dagen firades var 1905 i Philadelphia då Ann Jervis vill hedra sin mamma som gått bort för exakt ett år sen.

Detta spred sig och idag firas Mors-dagen i många olika länder. Gemensamt är att vi alla denna dag ska tänka på våra mödrar och tacka dem för allt de har gjort och fortfarande gör.

Till Sverige kom Morsdag-firandet 1919 mycket tack vare författaren Cecilia Bååth-Holmberg. I Sverige firar vi alltid den sista söndagen i maj, vilket blir olika datum för Mors Dag varje år.

Det gör man också i Frankrike medan man i USA, Danmark och Finland firar mammorna den andra söndagen i maj. I Norge infaller också Mors dag på en söndag, men redan i februari.

Vanliga presenter på Mors dag

Mors dag är en stor och uppmärksammad temadag som många gillar att ta fasta på. Man visar uppskattning till sin mamma genom att ge presenter, hitta på nåt extra kul eller bjuda på nåt gott.

Den absolut vanligaste och kanske mest uppskattade gåvan man som mamma kan få är något som barnen skapat själva. Teckningar med hjärtan och text som ”Världens bästa mamma”, eller ”Grattis på mors dag” har nog nästan alla mammor fått när barnen var små.

Från kommersiellt håll görs det stora satsningar för att öka försäljningen av olika gåvor kring just Mors dag. Ett tips är att hålla ögonen öppna för det förekommer ofta riktigt bra erbjudanden och rabatter. Faktiskt så pass bra att det kan vara värt att köpa även för eget bruk.

Våra tips på Morsdagpresenter

Blommor

Blombukett på Mors dag

Ja, det är väl nästan det första man tänker på när man hör ordet Mors dag. Även om dagen alltid inträffar i slutet på maj är det inte säkert att man kan plocka en bukett på egen hand.

Det kan ju också vara så att ens mamma bor långt bort och då är det bra att det finns blomsterbud. Vi rekommenderar Euroflorist eller Interflora när du vill skicka blommor som Mors dag present. De har störst nätverk av lokala blomhandlare som kan leverera, till och med samma dag som du beställer.

De har allt från stora blomsterarrangemang till mindre buketter. Det är också de som erbjuder bästa sättet att köpa och skicka rosor på nätet.


Choklad

Choklad gillar många mammor
En ask med goda chokladpraliner gillar många mammor

Med posten kan man skicka god, lite extra lyxig choklad som present. Det finns flera olika ställen på Internet där man kan beställa och få chokladen skickad direkt till mottagaren:

Choklad är också en del i flera av de presentkorgar man kan beställa online. Det finns korgar med allt från frukt till lyxiga delikatesser. En härlig kombination kan ju vara att skicka en presentbox med te och en chokladkaka att avnjuta till teet.

Upplevelser

Har du gett blommor och choklad till din mamma i alla år du kan minnas och vill ge något nytt och spännande? Då tycker vi att du ska satsa på en unik upplevelse som present på Mors dag i år.

Spa med heta stenar

Det finns många roliga, mysiga och spännande upplevelser man kan boka online som presentkort så att mottagaren kan nyttja det när det passar. Exempel på tjänster för detta är:

Presenttips och presentlådor till mammor

En butik som vi gillar mycket är Bluebox. De har massor med fina presentlådor med olika innehåll. En del lådor har saker man kan äta medan andra innehåller prylar till kroppen eller hemmet. Kolla in sortimentet här!

Presenter med gravyr

Varför inte ge bort en graverad snygg termos med älskvärt budskap till din kära mamma i gåva? Eller graverade glas som öl- eller vinglas. Se mer hos Medgravyr.se

Vilket datum infaller Mors Dag i år?

ÅrDatumVecka
2022söndag 29 maj21
2023söndag 28 maj21
2024söndag 26 maj21
2025söndag 25 maj21
2026söndag 24 maj21

Mors dag dikt till presenten

Jaha, det är nu vi skulle komma med en perfekt dikt till Mors dag som passar till just din mamma. Men är det inte så att alla mammor är unika och du känner förmodligen din mamma bäst.

När Gud inte kunde vara överallt,
uppfann han mamma.

Mammor håller sina barn i handen en tid
men i sina hjärtan för evigt.

Min hyllning varm och stor
på din högtidsdag lilla Mor.

Birgitmummu.fi

Gratulera nyblivna mammor

Att bli mamma (och pappa) är något av det största man kan bli, säger alla som fått barn. Den första tiden är omtumlande och är det första barnet förändrar det livet för alltid.

Är det någon i din närhet som just blivit mamma kan du gratulera med en fin gåva till henne och skicka en present till den nyfödde. Välkomna ett nytt barn till världen och skicka grattishälsning med posten är smidigt och bra ifall man inte har möjlighet att besöka de.