Konfirmationspresenter

Inom Svenska Kyrkan är konfirmationen en högtid då man bekräftar dopet. Det är alltså bara de som blivit döpt inom kyrkan som kan konfirmera sig, eller konfa som ungdomen säger. Den som inte blivit döpt som litet barn kan göra det i nära anslutning till konfirmationen. Efter genomförd konfirmationshögtid brukar många ungdomar få en present och bli uppvaktad.

Foto: Jonn Leffmann [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Foto: Jonn Leffmann [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Populära presenter till konfirmationen

Efter en genomförd konfirmation brukar många ungdomar få presenter. Att köpa en konfirmationspresent är inte den lättaste uppgiften. Vanligt förekommande presenter är finare smycken; ring, armband, fotlänk eller halskedja. Vanligt är också att ge bort slipsnålar, armbandsklockor och kors.

Att försöka tänka ut något som mottagaren vill ha kan vara svårt. Ibland kan det vara bättre att fråga om det finns något hen önskar sig. Vid bröllop brukar en del lägga upp önskelistor, något som inte är lika vanligt förekommande vid konfirmationen. Det förekommer dock och för den som ska ge en present kan det kännas skönt om den som ska konfa har gjort det.

Vill man ge bort nåt extra speciellt till konfirmanden är upplevelsepresenter ett bra tips. Det finns en del nischade arrangörer av upplevelser du kan kolla in. Där finns garanterat något som hen aldrig gjort förut och säkerligen kommer att minnas livet ut.

Klassiska presenter som förekommer är häst, moped, resor och pengar.

Butikserbjudanden på konfirmationspresenter

De allra flesta konfirmerar sig under samma tidsperiod. Dina lokala butiker kanske därför kommer med speciella erbjudanden och presenttips när det börjar närma sig. Även på nätbutiker kan det finnas kampanjer då det är dags för konfirmationer.

Konfirmationsläger kombinerat med annat intresse

Att åka på konfirmationsläger är något som många sett som en rolig händelse i sitt liv. Det finns både läger som är helt fokuserade på konfirmationsundervisning och de som kombineras med ett annat intresse.

Vanligt förekommande är ridläger, idrottsläger eller musik och dansläger. Då blandas läsning, diskussioner och andra aktiviteter under 1-2 intensiva veckor. Lägren, som ofta genomförs sommartid, avslutas med en konfirmationsgudstjänst.