Studentpresenter – tips och förslag

Flickr: bjaglin https://www.flickr.com/photos/bjaglin/
Flickr: bjaglin

Att ta studenten är en högtid som av många ungdomar är efterlängtad. Efter år av skolgång vill man fira och många tycker att det är ett stort steg ut i vuxenlivet, även om många väljer att fortsätta studera på högskola eller universitet. Men vad ska man ge i studentpresent till den nyutexaminerade? Här får du tips, förslag och lära dig lite vett och etikett kring studentmottagningen.

När någon tar studenten brukar man ge presenter. En del väljer att lägga upp en önskelista som släkt och vänner kan ta del av. Ett allmänt förslag är att köpa en present som studenten kan ha med sig ut i vuxenlivet.

Även om åldern för att flytta hemifrån kan variera mycket är det många som efter studenten börjar planera i såna banor. Gåvor som har med flytt hemifrån kan därför passa väl.

Några populära tips på studentpresenter

  • Resepresentkort, många som tar studenten vill ut och resa! Resepresentkort är därför en uppskattad studentgåva. Se till att välja en stabil resebyrå utifall att bokning av resa skjuts upp nåt år och man inte riskerar att presentkortet blir värdelöst.
  • Kontanter, unga som börjat forma sin egen stil och vill lösgöra sig tycker säkert ofta att tillgången till egna pengar är begränsande. Att få kontanter är då mycket uppskattat.
  • Praktiska saker för vuxenlivet, förr eller senare ska man flytta hemifrån. Då behöver man införskaffa en hel del prylar för hemmet. Gå igenom ditt eget kök, där kan du säkert hitta förslag på saker du kan åka och köpa som studentgåva.

Studentpresenter att undvika

Som förälder kan man ge väldigt överdådiga presenter till sin nyexaminerade student. Om du däremot är släkt eller vän till familjen bör du undvika att ge alltför överdrivna presenter. Det anses vara dålig vett och etikett att ge ”bättre” presenter än studentens föräldrar.

Att ge bort vin, sprit eller öl anses också vara något av ett no-no. För de som firar studenten med alkohol lär det ändå flöda tillräckligt med sånt denna dag. Ge istället något mer minnesvärt som ett exklusivt ölglas, vinglas eller liknande isåfall.

Skicka efter studentgåvor på Internet

Om du bor långt ifrån den du vill uppvakta och inte kan närvara just på studentexamen, då kan du ta en titt på de nätsajter som erbjuder studentgåvor online. Här har vi samlat länkar till några bra såna hemsidor.

Nalleriet, här finns vanliga enkla studentnallar som många brukar ge vid själva utspringningen. Med snöre att hängas runt halsen på studenten.

Bokus, med en bok kan du både ge bort något personligt men också bestående och med djupare mening.

Upplevelsepresenter, tar verkligen fast på att skapa nåt minnesvärt för mottagaren. Det finns allt från chokladprovning till fallskärmshoppning och att flyga stridsflygplan. Exempel på aktör som erbjuder detta är:

Graverade presenter med unikt budskap. Hos Medgravyr kan man göra unika studentpresenter, se utbudet här.

Allmänt om studentmottagningar

När man tar studenten ger traditionen att man först har en utspringning från skolan och mottas av föräldrar, släkt och vänner utanför.

Föräldrarna brukar stå och vänta med ett studentplakat i egen design. Därefter kan det vara lite olika vad man gör men på många ställen åker klassen på ett flak runt i stan och sjunger.

Hemmavid är det därefter vanligt att man håller en studentmottagning. De allra flesta håller det som en form av öppet hus. Man brukar inte skicka inbjudningar utan det är fritt fram för alla att komma.

Det kan dock vara en god idé att först höra efter med familjen om de ska ha en mottagning och när det isåfall passar att komma.

Vett och etikett

Man behöver inte bära mörk kostym eller kavaj. En ledig klädsel eller finare vardagskläder räcker gott. Om du själv har en studentmössa kan du bära den, men det är inte ett måste.

Om mottagningen är på dagtid anses det vara okej att stanna cirka 45 minuter. Kvällstid är det vanligt att studenten endast tar emot gäster i början av kvällen. Många studenter har egna fester och arrangemang på kvällen och kan därför inte närvara hemmavid.

Studentsången

Vad passar bättre än att avsluta denna guide till studentpresenter och vett och etikett kring studentuppvaktning med Studentsången.

Sjung om studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtan med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än,
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro,
där de härliga lagrarna gro!