Tips på doppresenter

Är du bjuden på dop och funderar på vad du ska ge i doppresent? Här har vi samlat förslag på doppresenter och dopgåvor du kan ge bort.

Dop är en gammal tradition och ceremoni då en person officiellt tas upp i den kristna kyrkans gemenskap. Antalet som väljer att döpa sina barn i Sverige har minskat de senaste åren, men det är ca 50% av de nyfödda som döps.

Gästerna på ett dop har i regel med sig gåvor till barnet. Det finns ingen uttalad regel om vad som utgör en bra doppresent. En del saker förekommer dock oftare än andra och kan betecknas som klassiska doppresenter.

Klassiska doppresenter

En svårighet med doppresenter och presenter till riktigt små barn i allmänhet är att man inte vet vad barnet kommer att vara intresserad av när det blir större. Det kan också kännas tröstlöst att köpa kläder och annat som bara kommer att kunna användas i nån månad för att sen slängas.

Just doppresenten vill man ska vara något som är bestående och som kan bli ihågkommet och uppskattat även senare i livet.

Vanligt förekommande doppresenter är smycken och nallebjörnar som ofta personifierats på ett eller annat sätt. Ett smycke kan t.ex. ha barnets namn ingraverat och nallebjörnar kan utsmyckas med unika broderier.

Smycken som dopgåva

Smycken ges ofta bort som doppresenter

Smycken är en klassisk dopgåva som kan göras unikt och som kan bäras hela livet. Speciellt populärt är namnsmycken där man kan gravera både namn, bild och annan text.

Nalle med eget broderi

Om ett smycke kanske inte ger barnet glädje förrän efter några år kan nallen vara en uppskattad gåvo redan från första dagen. Lasse Berghagen sjunger i sin text om Teddybjörnen Fredriksson på 4-årsdagen.

Du kan beställa nallar på nätet med eget budskap broderat på nallen. Vanligt är att man sätter dit barnets namn och datumet för dopet.

Annorlunda doppresenter

Vill du vara unik och ge barnet en annorlunda doppresent finns det mängder av alternativ. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Några annorlunda doppresenter vi hört att folk gett bort har vi listat här:

Årgångsvin

vinflaskor

Varför inte köpa ett vin producerat det året som barnet är fött och döpes? Det kan sparas och öppnas vid ett festligt tillfälle när personen blivit vuxen. Se bara till att välja ett vin som tål att lagras. Vem vet, kanske det blir riktigt exklusivt med tiden….

Aktier i ett stabilt bolag

aktiebrev

Det finns de som fått aktier i gåva som liten eller som köpt aktier själv i unga år och som sen låtit de ligga år efter år i en aktiedepå.

Aktiemarknaden stiger med i snitt 6-7% årligen sett över lång tid och med återinvesterade aktieutdelningar och ränta-på-ränta effekt blir det en bra grundplåt till ekonomisk trygghet.

Ett riktigt träd

korsbarstrad

Om barnets familj bor i en villa med trädgård kan ett träd vara en rolig och annorlunda gåva. Trädet får symbolisera livet och växer år för år i takt med att barnet växer.

Väljer du ett träd som ger frukt eller bär efter några år blir det extra trevligt. Kanske du får komma på bjudning och äta körsbärs- eller äppelpaj om några år.

Roliga doppresenter

Vad som är roligt är subjektivt och olika från person till person. Det är inte säkert att mottagaren tycker det är lika roligt som du. Därför lämpar sig roliga doppresenter bäst om du känner familjen väldigt väl. Skulle du kunna ge bort en Boob Beanie?

Handla present till dop på nätet

Det mesta finns att beställa på nätet idag från breda nätbutiker till specialinriktade på just presenter till dop. Doppresenter.se är en sådan med allt från smycken, barnleksaker och bestickset till snuttefiltar med namnet broderat på. Se mer här.