Dopgåvor: tips på vanliga och annorlunda doppresenter

Är du bjuden på dop och funderar på vad du ska ge i dopgåva? Här har vi samlat förslag på vanliga och ovanliga doppresenter du kan ge bort.

Dop är en gammal tradition och ceremoni då en person officiellt tas upp i den kristna kyrkans gemenskap. Till dopet kommer nära, kära och kanske några vänner för efteråt samlas till fika eller mat och att ge barnet sina dopgåvor.

Gästerna på ett dop har i regel med sig gåvor till barnet. Det finns ingen uttalad regel om vad som utgör en bra doppresent. En del saker förekommer dock oftare än andra och kan betecknas som klassiska doppresenter.

Klassiska doppresenter

En svårighet med doppresenter och presenter till riktigt små barn i allmänhet är att man inte vet vad barnet kommer att vara intresserad av när det blir större. Det kan också kännas tröstlöst att köpa kläder och annat som bara kommer att kunna användas i nån månad för att sen slängas eller ges bort.

Just doppresenten vill man ska vara något som är bestående och som kan bli ihågkommet och uppskattat även senare i livet. Vanligt förekommande doppresenter är därför smycken och nallebjörnar som ofta personifierats på ett eller annat sätt.

Smycken som dopgåva

smycke vanligt som doppresent
Smycken är vanliga som doppresenter

Ett av de mest klassiska dopgåvorna är smycken och som man ofta sett till att gravera på ett unikt sätt. Det finns möjlighet att beställa namnsmycken där man kan gravera barnets tilltalsnamn, fullständiga namn och kanske även en bild, symbol eller en kort text.

Graveringen kan antingen vara på framsidan av smycket eller på baksidan med en inskription som innefattar födelsedatum, dopdatum och barnets fullständiga namn.

Nalle med eget broderi

Om ett smycke kanske inte ger barnet glädje förrän efter några år kan nallen vara en uppskattad gåvo redan från första dagen. Lasse Berghagen sjunger i sin text om Teddybjörnen Fredriksson på 4-årsdagen.

Du kan beställa nallar på nätet med eget budskap broderat på nallen. Vanligt är att man sätter dit barnets namn och datumet för dopet.

Annorlunda doppresenter

Vill du vara unik och ge barnet en annorlunda doppresent finns det mängder av alternativ. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Några annorlunda doppresenter vi hört att folk gett bort har vi listat här:

Årgångsvin

vinflaskor

Varför inte köpa ett vin producerat det året som barnet är fött och döpes? Det kan sparas och öppnas vid ett festligt tillfälle när personen blivit vuxen. Se bara till att välja ett vin som tål att lagras. Vem vet, kanske det blir riktigt exklusivt med tiden….

Aktier i ett stabilt bolag

aktiebrev

Det finns de som fått aktier i gåva som liten eller som köpt aktier själv i unga år och som sen låtit de ligga år efter år i en aktiedepå.

Aktiemarknaden stiger med i snitt 6-7% årligen sett över lång tid och med återinvesterade aktieutdelningar och ränta-på-ränta effekt blir det en bra grundplåt till ekonomisk trygghet.

Ett riktigt träd

korsbarstrad

Om barnets familj bor i en villa med trädgård kan ett träd vara en rolig och annorlunda gåva. Trädet får symbolisera livet och växer år för år i takt med att barnet växer.

Väljer du ett träd som ger frukt eller bär efter några år blir det extra trevligt. Kanske du får komma på bjudning och äta körsbärs- eller äppelpaj om några år.

Roliga doppresenter

Vad som är roligt är subjektivt och olika från person till person. Det är inte säkert att mottagaren tycker det är lika roligt som du. Därför lämpar sig roliga doppresenter bäst om du känner familjen väldigt väl. Skulle du kunna ge bort en Boob Beanie?

Handla dopgåva på nätet

Det mesta finns att beställa på nätet idag från breda nätbutiker till specialinriktade på just dopgåvor. Till exempel finns sajten Doppresenter.se med allt från smycken, barnleksaker och bestickset till snuttefiltar med namnet broderat på. Se mer här.