Begravningsblommor – Skicka blommor till begravning

När någon avlider och en begravning ska hållas är det inte alltid man har möjlighet att närvara. Kanske man bor långt bort eller har andra förhinder som gör att det inte funkar att gå på begravningen. Då finns det flera olika möjligheter att visa sin kondoleans på där begravningsblommor är ett vanligt sätt.

Begravningsblommor kan bindas som krans.

Att beställa blommor till begravning är väldigt enkelt. Det finns inga egentliga regler om hur begravningsblommor ska se ut. Om du vet med dig att den avlidne hade några favoritblommor kan du se till att buketten innehåller dessa. Annars är det bara att välja helt fritt. För att göra det enklare att välja har de allra flesta blombud komponerat färdiga buketter som passar som begravningsblommor.

Det är inte alla kyrkor och begravningar som accepterar att blommor finns inne i kyrkan. Det kan därför vara bra att förhöra sig om det innan du beställer. Om det i begravningsannonsen inte anges blomförbud är det vanligtvis tillåtet.

Sorgbuketter och kransar till begravning

En sorgbukett består av blommor i neutrala färger mot en grön bakgrund. Blommorna väljs ofta utifrån säsong men rosor är något som förekommer i många sorgbuketter. Priserna ligger kring 300-500 kr om du köper en färdig bukett.

Kransar till begravningar är exlusivare och är något som oftast bara de absolut närmast sörjande köper. Kransarna placeras ut på kistan och ligger där under hela ceremonin.

Handbukett är något som kan bäras av både män och kvinnor. Dessa blommor läggs på kistan i slutet av cermonin, den s.k. defileringen (avskedstagandet) när man går fram till kistan och tar ett sista farväl.

Beställa blommor till begravning direkt online

Det går alldeles utmärkt att beställa begravningsblommorna online och få de levererade direkt till kyrkan. När du beställer ska du ange den avlidnes namn, vilken kyrka eller kapell som håller i begravningen samt ort och tidpunkt. Man måste oftast vara ute ett par dagar före datumet.

Butik Typer av begravningsblommor
euroflorist-logo Sorgbuketter, Kransar, Bårbuketter
» Se utbud hos Euroflorist
Interflora logo Dekorationer, kransar, begravningsbuketter, kondoleansblommor
» Se utbud hos Interflora


Interflora har samarbete med florister i cirka 150 länder. Genom de kan du skicka kondoleans- och begravningsblommor till en begravning utomlands.

En sista hälsning med blommorna

I samband med att man ger blommor brukar man ge en sista hälsning. Det behöver inte vara något långt utan de allra flesta skriver bara något i stil med ”En sista hälsning”. Här följer några andra enkla förslag på minnesord.

Tack för din kärlek och omsorg!
Tack för alla glada stunder!
Ett sista farväl
Du finns alltid i mitt hjärta
Sov i ro!
Vila i frid!