Farsdagspresenter – tips och förslag

Fars dag är en dag som firas över hela världen både för att fira nu levande pappor men också för att hedra minnet av förfäder. I Sverige firar vi genom att uppvakta pappor med att ge farsdagspresenter och göra något extra för honom.

Vilket datum infaller Fars dag i år?

Fars dag 2020-2024

År Datum för Fars dag
2021 14 november
2022 13 november
2023 12 november
2024 10 november

Fars dag infaller lite olika datum runt om i världen. För oss som bor i Sverige infaller den alltid den andra söndagen i november, något vi delar med våra nordiska grannländer Norge och Finland. I Danmark firas Fars dag alltid den 5 juni.

Första gången som dagen firades var 19 juni 1910 i USA. Till Sverige kom traditionen först 1931 och firades då i juni men flyttades senare till november för att ligga bättre i tid i relation till Mors Dag.

År 1972 blev Fathers Day en nationell helgdag i USA och infaller där 3:e söndagen i november.

Hur firas Fars Dag i Sverige?

Ett vanligt förekommande sätt att fira Fars Dag är att bjuda pappa på frukost i sängen. En bricka med kaffe, lite tårta, blommor och kanske nån present är vanligt. Andra brukar fira genom att gå ut på restaurang och äta en god bit mat.

Kommersialiseringen av olika högtider har även anammat Fars Dag och många affärer och reklamutskick fokuserar på presenter till pappor i början på november.

Vanliga farsdagspresenter till omtyckta pappor

Den absolut vanligaste presenten att ge till pappor på Fars dag är en slips. Ungefär hälften av alla får en slips och den är då ofta blå, röd och randig.

slips-farsdagspresent

Andra vanliga farsdagspresenter är skjortor, böcker och strumpor. För de som är lite äldre och ger till sin pappa förekommer också whiskeyflaskor och kanske nåt luktagott som deodorant eller eau de cologne. Eftersom det är just i november och kylan börjar komma brukar många köpa mössor, långkalsonger eller tofflor så att pappa kan hålla sig varm.

Ett roligt tips för den som har en pappa intresserad av film och speciellt science fiction film är en Jedi morgonrock. Kan köpas på Coolstuff för 499 kr.

En uppskattad present för småbarnspappan är något som barnen gjort själva. Varför inte låta barnen baka en kaka eller tårta med texten ”Världens bästa pappa”. Om du har köpt en present och vill låta barnen göra nåt extra, låt de göra ett eget kort där de tecknar och skriver nåt fint.

5 olika sätt att uppvakta en pappa som bor långt bort

Ens pappa kan bo på annan ort av många olika anledningar. Vi som blivit stora, flyttat hemifrån och bildat egen familj kanske vill uppvakta pappa på distans. Det finns många olika typer av telegram med gåvor att beställa online. Superenkelt, men som kan göras personligt!

  • Smartbox, ge din far en upplevelse. Det finns allt från fartfyllda äventyr till avkopplande spahelger.
  • Skicka en bok, en ofta uppskattad present på Fars dag. Bokus ger dig som köpare möjlighet att köpa boken och få den direkt skickad till en annan adress. Supersmidigt!
  • Skicka en nalle, finns många olika nallar med färdiga budskap eller möjlighet att skriva egna texter
  • Minnesvärda upplevelsepresenter, går att välja på många olika teman. Vissa är lugna och andra actionfyllda. Välj en som du tror din pappa uppskattar och kan bli ett minne för livet. Kolla in utbudet hos Greatdays.se, Live it eller Upplevelse.com