Fars dag 2014 infaller den 9 november i Sverige

Fars Dag 2014 infaller i år den 9 november. Det är alltid den andra söndagen i november som vi firar denna dag, något vi delar med våra grannländer Norge och Finland. Men varifrån kommer egentligen denna tradition?

Fars Dag är en dag som firas över hela världen. Vilken dag som den infaller är lite olika men gemensamt är att dagen är till för att hedra fäder och faderskap. Dagen kom till för att komplimentera Mors Dag.

Fars dag 2014 kort

Fars Dag har sitt ursprung i USA där man på 1910-talet sågs fira ”Father’s Day” i nordvästra USA (1908 i West Virginia, 1910 i Spokane Washington). Dagen föll dock i glömska för att senare återuppstå igen 1930.

President Lyndon B Johnson deklarerade tredje söndagen i June som Fars dag och 1972 skrev president Richard Nixon dagen som en nationell helgdag i den amerikanska kalendern.

Annorlunda Fars Dag i Tyskland

I Tyskland firas Fars dag lite annorlunda än i övriga länder. Där är seden att en grupp män går på vandring med en eller flera små vagnar, s.k. Bollerwagen. Dessa är fyllda med vin eller öl och husmanskost.

bollerwagen

Foto: Thomas Grother (CC, Wikimedia Commons)

Enligt det tyska kontoret för statistik ökar antalet trafikolyckor orsakade av alkohol med 300% just på Fars Dag, eller Männertag som den också kallas.

Här kan du läsa mer om Fars dag och tips på farsdagspresenter.